ΚΩΣ

Τι να δείτε: Το κάστρο της Νερατζιάς, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον πλάτανο του Ιπποκράτη, το Ασκληπιείο, το κάστρο της Αντιμάχειας, τον ναό του Απόλλωνα στην Καρδάμαινα, το νησάκι «Καστρί» στην Κέφαλο, την Ζιά, τα Θερμά, τις αμέτρητες παραλίες η κάθε μια με το δικό της χαρακτήρα και πολλά άλλα.

Τι να φάτε: Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα πιταρίδια που είναι λαζάνια που βράζονται με ζωμό κρέατος και έχουν και κρέας (γίδα) και συνήθως το σερβίρουν στα πανηγύρια του νησιού και στις γιορτές. Επίσης να δοκιμάσετε κατιμέρια, ντολμαδάκια σε αμπελόφυλλο, κρασοτύρι και πληγούρι. Η Κως φημίζεται επίσης για το μέλι, το ελαιόλαδο και τα κρασιά της.

Η Κως είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά την Ρόδο. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μόλις μισή ώρα περίπου μακριά από την Αλικαρνασσό (Bodrum της Τουρκίας), 3 ώρες μακριά από την Ρόδο και περίπου 10 ώρες μακριά από τον Πειραιά.

Η Κως είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα και την εποχή του Ηρακλή μέχρι και τα νεότερα χρόνια όπου έχει περάσει στην κατοχή αρκετών διαφορετικών λαών όπως των Οθωμανών, Γερμανών και Ιταλών. Τα σημάδια των λαών αυτών είναι εμφανή μέχρι και σήμερα.

Η πρωτεύουσα έχει πάρει το όνομα του νησιού και αποτελεί και το μεγαλύτερο λιμάνι. Το επιβλητικό κάστρο της Νερατζιάς το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση είναι το έμβλημα της πόλης και δεν περνάει απαρατήρητο. Δίπλα στο κάστρο το γραφικό λιμάνι μαγεύει κάθε επισκέπτη και σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο λιμάνι υπάρχουν πολλά καράβια μικρά και μεγάλα τα οποία κάνουν ταξίδια στα γύρω νησιά, στις διάσημες παραλίες του νησιού και στο Bodrum της Τουρκίας (Αλικαρνασσός).

Η Κως είναι επίσης το νησί του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής ο οποίος γεννήθηκε στην Κω και κάτω από την σκιά ενός πλατάνου που πήρε το όνομά του δίδασκε ιατρική στους μαθητές του. Ο πλάτανος ο οποίος είναι περίπου 12 μέτρα υπάρχει ακόμα και συντηρείται σε καλή κατάσταση. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχει μια μικρή μαγευτική γέφυρα η οποία οδηγεί στην είσοδο του κάστρου της Νερατζιάς.

Αξίζει επίσης να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια της πόλης όπου μπορεί κανείς να αγοράσει διάφορα σουβενίρ και τοπικά προϊόντα στην αγορά αλλά και να γευτεί παραδοσιακά πιάτα στα εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής. Από νωρίς το απόγευμα μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ποτό ή κοκτέϊλ στα ξεχωριστά μπαράκια στα σοκάκια και στο λιμάνι.

Όμως, όπως αναφέραμε, η Κως είναι ένα μεγάλο νησί και εκτός από την πρωτεύουσα έχει και άλλα μικρά χωριά τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δεις όπως η Καρδάμαινα, η Αντιμάχεια, το Μαστιχάρι, το Τιγκάκι, η Κέφαλος και άλλα. Στο νησί υπάρχουν αμέτρητες παραλίες η μία τελείως διαφορετική από την άλλη και αν δεν τις ανακαλύψεις δεν θα μπορέσεις να νιώσεις την ομορφιά και την μοναδικότητά τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στην Κω, η Κως θα σε ταξιδέψει!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ