ΛΕΡΟΣ

Λέρος, ένα νησί «βουτηγμένο» στην ιστορία που έχει το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.

Τι να δείτε: Το Πολεμικό Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που στεγάζετε σε τούνελ που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου, τον Πύργο του Μπελέση, ο οποίο λειτούργησε ως νοσοκομείο των Γερμανών κατά τον πόλεμο.

Τι να φάτε: Τα φημισμένα παστά της Λέρου (Αλίπαστα Λέρου) και μοναδικά φρέσκα ψάρια.

Το νησί της Λέρου βρίσκεται στα βόρεια Δωδεκάνησα λίγα μίλια νότια της Πάτμου. Επίσης βρίσκεται κοντά στην Κάλυμνο.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Πλάτανος, που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού. Η Αγία Μαρίνα το δεύτερο λιμάνι. Στην πρωτεύουσα διατηρούνται πολλά παραδοσιακά μονώροφα και διώροφα σπίτια, κι ανάμεσα τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια, προκαλώντας σε να περιπλανηθείς σε αυτά. Στο κέντρο του νησιού αναπτύσσονται δύο ισχυροί πόλοι που συγκεντρώνουν το σύνολο της κοινωνικής ζωής: το οικιστικό σύνολο της Αγίας Μαρίνας και το Λακκί, που συνδέονται μέσω του κύριου οδικού άξονα του νησιού.

Πολλά μικρά νησάκια βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τη Λέρο όπως η Αγ. Κυριακή και η Πιανούσα απέναντι από το Παντέλι, ο Αρχάγγελος στα βόρεια και τα Γλαρονήσια με το Λέρικο νησί ανάμεσα Λέρου και Καλύμνου.

Ιστορία

Παρά το «στίγμα» που απέκτησε το νησί με τη δημιουργία του ψυχιατρικού νοσοκομείου και τους κρατούμενους της δικτατορίας, είναι ένα μέρος με φυσικό κάλος, ιδανικό για διακοπές.

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο νησί εντοπίστηκαν στο Παρθένι και τη Γούρνα και ανήκουν στην Νεολιθική Εποχή (4η χιλιετία π.Χ). Ο Θουκυδίδης τόνιζε τη σημασία των κόλπων και των λιμανιών της Λέρου κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431 – 404 π.Χ.), στον οποίο η Λέρος υποστήριζε τους Αθηναίους. Στο νησί επίσης, βρίσκεται το γνωστό ιερό της Θεάς Αρτέμιδος.

Η Λέρος έχει μικρούς λόφους, κολπίσκους με μεγαλύτερο τον κόλπο του Λακιού που είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική μεσόγειο. Εκεί, το 1932 οι Ιταλοί δημιούργησαν εκεί τον κύριο ναύσταθμό τους στα Δωδεκάνησα.

Οι παραλίες

Οργανωμένες παραλίες μπορείτε να βρείτε στα Άλιντα, στο Παντέλι, το Βρωμόλιθο, στη Γούρνα, στον Ξηρόκαμπο, στο Μπλεφούτι και Δύο Λισγάρια. Οι περισσότερες έχουν άμμο ή βότσαλα. Άλλες μικρές παραλίες θα βρείτε προς το Τουρκοπήγαδο και τα Βουρλίδια απέναντι από το Παντέλι. Ο δρόμος μετά τις Μερκιές προς την μπούκα του λιμανιού θα σας οδηγήσει σε αναρίθμητους μικρούς κόλπους και απομονωμένες παραλίες. Για όλους όσοι αγαπούν το ψάρεμα και τις καταδύσεις η Λέρος είναι το κατάλληλο νησί. Οι παραλίες της Λέρου, εκτός από κολύμπι προσφέρονται και για θαλάσσια σπόρ: σκι, windsurfing, καταδύσεις, ακόμα και τζετ σκι.

Στη Λέρο μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, δωμάτια, στούντιο, επιπλωμένα διαμερίσματα και ένα κάμπινγκ. Στο Λέρο θα βρείτε Κινηματογράφο, παιδότοπους, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μπόουλινγκ, θαλάσσια σπορ, μουσεία και βιβλιοθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ