ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ/
Τι να δείτε: Με το που βγείτε από το λιμάνι μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάστρο του Αγ. Πέτρου που κτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου. Λίγο έξω από την πόλη θα συναντήσετε το αρχαίο θέατρο της Αλικαρνασσού. Επίσης θα πρέπει να δείτε και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού που είναι ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Τέλος μπορείτε να επισκεφθείτε την άφθονη υπαίθρια αγορά (Παζάρι) του Bodrum.
Τι να φάτε: Περίφημα τουρκικά φαγητά και γλυκά, kebab και ειδικότερα sis kebab και doner kebab, borek (πίτα με γέμιση κρέας, τυρί, πατάτες ή σπανάκι), τούρκικα λουκούμια, μπακλαβά και τούρκικο τσάι και καφέ.
Το Μπόντρουμ είναι ο τόπος της αρχαίας πόλης της Αλικαρνασσού και η τοποθεσία του περίφημου Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού (χτισμένο μετά το 353 π.Χ.) – ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Δυστυχώς, το αρχαίο μνημείο καταστράφηκε από τους σεισμούς του Μεσαίωνα και τους Ιωαννίτες Ιππότες το 13ο αιώνα.
Το Bodrum είναι ένα συναρπαστικό μέρος καθώς δημιουργεί μια ευχάριστη αντίθεση ανάμεσα στην Αρχαία πόλη – όπου υπάρχουν διακριτά κομμάτια παντού – και μια παιδική χαρά για πλούσιους Τούρκους και ξένους επισκέπτες. Είναι ένα από τα κέντρα της τουριστικής βιομηχανίας και είναι η πόλη της αγοράς για τη χερσόνησο της Αλικαρνασσού που αποτελείται από μια σειρά από πόλεις και χωριά που βρίσκονται στην άκρη της ακτής. Το ανατολικό ήμισυ της πόλης έχει μια μακριά λεπτή παραλία, η οποία έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αρχές προσπαθούν και σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν να δημιουργήσουν μια καλή παραλία. Πίσω από την παραλία βρίσκονται όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα που είναι τυπικά των πόλεων της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ανοιχτές μπάρες που αρχίζουν να ζωντανεύουν από τις 10πμ. Το άλλο μισό της πόλης είναι η δυτική πλευρά. Αυτό κυρίως εκτείνεται γύρω από τη μαρίνα και το Yacht Club. Εδώ η ζωή είναι λίγο πιο ήρεμη με καταστήματα που τροφοδοτούν κυρίως εκείνους που έχουν βγει από τα σκάφη τους. Υπάρχουν ωραία εστιατόρια αν ψάξετε αρκετά και κάποια καλά καταστήματα ρούχων. Τα βράδια υπάρχει μια θαυμάσια ατμόσφαιρα, καθώς οι ντόπιοι και οι τουρίστες κάνουν βόλτες κατά μήκος της θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, που γεννήθηκε το 484π.Χ. στην Αλικαρνασσό, η πόλη ιδρύθηκε από τους Δωριείς. Οι Μεγαρείς μεγάλωσαν την πόλη το 650 π.Χ. και άλλαξαν το όνομά της σε Αλικαρνασσό, και μετά οι Πέρσες άρχισαν να κυβερνούν την πόλη από το 386 π.Χ. Μετά την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή, οι Οθωμανοί κατέκτησαν την πόλη το 1522, κατά την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Η πόλη ονομάστηκε “Bodrum” μετά την κήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, ο καιρός στην Αλικαρνασσό είναι γενικά πολύ καλός με λίγες περιόδους έντονης βροχόπτωσης. Το καλοκαίρι αρχίζει ουσιαστικά μετά τον Απρίλιο και είναι τόσο ζεστά που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει πάνω και από 40 βαθμούς Κελσίου.