ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Τι να δείτε: Το ναυτικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Μαγευτική Τέλενδο στην ΒΔ πλευρά του νησιού.

Τι να φάτε: Τοπικά εδέσματα όπως αχινοσαλάτα, σπινιάλο και μερμιζέλι (Τοπική σαλάτα).

Η Κάλυμνος βρίσκεται μεταξύ της Κω και της Λέρου, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στα Δωδεκάνησα.

Το όνομα του νησιού ήταν Καλύδνα και άλλα πρώτα σε Καλύμνα και τελικά σε Κάλυμνος. Είναι επίσης γνωστό ως το νησί των σφουγγαράδων εξαιτίας την ενασχόλησης των κατοίκων του με τη σπογγαλιεία.

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πόθια όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθησμού. Η Χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός και η πρώην πρωτεύουσα. Άλλες περιοχές της Καλύμνου είναι το Άργος, οι Μυρτιές, το Μασούρι, τα Σκάλια, ο Βαθύς, ο Πάνορμος, ο Εμποριός, τα Βλυχάδια, το Λαφάσι, οι Βοθύνοι και το νησάκι της Τελένδου.

Η σπογγαλιεία έφερε οικονομική ανάπτυξη και το νησί άκμασε, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή στα διάφορα νεοκλασσικά αρχοντικά σπίτια σε κάθε γωνιά του. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν δύτες που βουτάνε και μαζεύουν από το βυθό σφουγγάρια με την παραδοσιακή μέθοδο. Διατηρούνται και γιορτάζονται ακόμα, σε αυτό το όμορφο νησί, οι παραδώσεις που αναπαρηστούν την άφιξη των σφουγγαράδικων καϊκιών, τη στιγμή του αποχωρισμού και τον εορτασμό της επιτυχημένης επιστροφής.

Προσεγγίζοντας την Πόθια, τη γραφική του πρωτεύουσα, σε καλοσωρίζει το άγαλμα της γοργόνας πάνω στα βράχια, συμπαθητικά σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα, κάνοντας μια ευχάριστη πρώτη εντύπωση στον επισκέπτη. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού. Ο ναός του είναι έργο του γνωστού Τηνιακού γλυπτη Γιαννούλη Χαλεπά και οι διακοσμήθκε με τοιχογρφίες από τοπικούς ζωγράφους. Όμορφα κτήρια και γυμνά βουνά συμπληρώνουν την εικόνα του νησιού. Τα γεμάτα από σφουγγάρια, μικρά τουριστικά μαγαζιά στο λιμάνι τονίζουν τον χαρακτήρα της Καλύμνου. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα εργοστάσια σφουγγαριών, όπως και το αρχαιολογικό – λαογραφικό μουσείο.

Κοντά στην πόλη βρίσκεται το κάστρο της Χρυσοχεριάς, χτισμένο από τους ιππότες της Ρόδου πάνω σε αρχαία, βυζαντινά χαλάσματα, στο κέντρο του οποίου υπάρχει η εκκλησία της Χρυσοχεριάς. Ίχνη των ιπποτών υπάρχουν και στη Χώρα, μέσα από τα τείχη του Πέρα Κάστρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ